Vše začalo v roce 1988 nápadem nezaměstnaného mladíka Johannese Gutmanna v chudé oblasti rakouského Waldviertlu. Zbytek je přípěh společnosti, lidí a událostí, díky kterým se SONNENTOR stal úspěšným podnikem.
Začátkem devadesátých let, kdy byl SONNENTOR v Rakousku ještě malinkatá firmička o třech zaměstnancích, se setkávají Johannes Gutmann a Tomáš Mitáček na jedné konferenci o ekologickém zemědělství. Netrvalo dlouho a v roce 1992 společně založili na jižní Moravě český SONNENTOR. "Učarovala mně tehdy myšlenka dělat smysluplnou práci na pomezí potravin a lidové medicíny a pomáhat s odbytem kvalitních produktů ekologických zemědělců. Když mi Johannes v roce 1992 nabídl, abych se s ním pokusil vytvořit něco podobného v České republice, byl jsem právě před ukončením školy a neváhal jsem ani minutu.” vzpomíná Tomáš Mitáček. V té době také začíná spolupráci s prvními českými pěstiteli bylin o koření. Byli to Jan Sítek, Eva Kubišová, Hana Pojezná, Josef Pavlica, Vít Janíček, František Maleňák, Jarmila Abrlová, Ludmila Ocelíková a Josef Zich. V jihomoravských Čejkovicích opravil SONNENTOR nejprve areál starého zdevastovaného Havlíčkova mlýna a později celý areál starého rozpadlého kravína na kopci nad historickými Templářskými sklepy a proměnil ho v moderní výrobní areál na zpracování bylin, čajů a koření z ekologického zemědělství. SONNENTOR patřil od začátku k jedněm z prvních průkopníků ekologického zemědělství v České republice. V roce 2009 přichází do vedení čejkovického SONNENTORU Josef Dvořáček a navazuje na práci zakladatelů. Další přestavba čejkovického výrobního areálu v roce 2012 dává vzniknout turistickému projektu Bylinkový ráj SONNENTOR, který nabízí exkurze ve výrobě a zpracování čajů. Areál SONNENTORU postupně navštěvuje ročně tisíce turistů a návštěvníků, kteří mohou sdílet transparentnní podnikání SONNENTORU na vlastní oči. I přesto, že SONNENTOR neprodává své produkty do nadnárodních řetězců a supermarketů, daří se mu postupně a pomalu získávat nové zákazníky, zřizovat v Čejkovicích nová pracovní místa i podporovat regionální dodavatele.
Dopřejte si šálek britské klasiky při snídani nebo jako odpolední čaj o páté. Kvalitní černý čaj ovoněný bergamotem nesmí ve vaší čajové sbírce chybět. Popis Earl Grey patří mezi nejznámější černý čaj. Na fermentované lístky čajovníku ovoněné bergamotem nedá většina milovníků černého čaje dopustit. Právě díky bergamotu má svou svěží, kořeněno-citrusovou vůni i chuť. Earl Grey si obzvláště rádi dopřávají ve Velké Británii, kam jej podle legendy přivezl z Číny hrabě (anglicky Earl) Charles Grey a odkud se rozšířil do zbytku Evropy. Tento černý čaj se výborně doplňuje například se skořicovými sušenkami. Je proto výborným společníkem pro odpolední mlsání nebo jako součást občerstvení pro návštěvu. Můžete ho jemně osladit třtinovým cukrem, přidat plátek citronu nebo ho vyzkoušejte v anglickém stylu s kapkou klasického nebo rostlinného mléka.
Více o produktu Červeno-žlutá směs květů a koření Energie je vesele barevná, krásná na pohled a dodává jídlu ostrou kořeněnou chuť. Energie je schopna zažehnout oheň v polévkách a těstovinových omáčkách – kdo miluje chuť papriky a chilli, měl by se nechat zahřát Energií, směsí květů a koření. Bio-směs dodává vydatným a vegetariánským pokrmům příjemnou pikantní chuť. Pomazánky a lečo dostanou díky této směsi novou nuanci, takže její znalost se v každém případě vyplatí. Tak nebude pouze léto opravdu horké – olé!
Díky svým úžasným vlastnostem je fenykl oblíbený nejen u maminek a dětí. Svou nasládlou a kořeněnou chutí se fenykl výborně hodí jako digestiv po vydatné hostině. Čaj z fenyklu je znám především pro své léčivé účinky při zažívacích obtížích, ale pomáhá i na kašel a podporuje vylučování mateřského mléka. Jeho sladká vůně s nádechem lékořice nebo anýzu nám připomíná čerstvě upečený chléb. Při zalití horkou vodou se nálev obarví do tmavě slámové barvy. Pro své zahřívací účinky je vhodný jako teplý nápoj v zimě a v létě s kapkou citronové šťávy skvěle zažene žízeň. Kdo chce, může si čaj lehce osladit, což ovšem díky jeho sladké vůni není vůbec nutné.
Citron v kombinaci s pepřem tvoří ideální kombinaci k ochucení grilovaných ryb nebo kuřecího masa. Zázvor s pepřem pak dodají jemnou ostrost.
Hřebíček by neměl chybět v žádné domácnosti a ani v žádném zimním svařáku. Punč, svařené víno, kompot a vánoční čaje si bez ovocně-kořeněné vůně a peprné chuti hřebíčku neumíme představit. Hřebíček zastrčený do cibule je často vařen v polévce nebo s rýží pro vylepšení chuti. Tvoří nezbytnou součást aromatické směsi koření Garam Masala. Ten, kdo miluje arabskou kuchyni, má toto koření určitě vždy po ruce.
Punč, svařené víno, kompot a vánoční čaje si bez ovocně-kořeněné vůně a peprné chuti hřebíčku neumíme představit. Hřebíček zastrčený do cibule je často vařen v polévce nebo s rýží pro vylepšení chuti. Tvoří nezbytnou součást aromatické směsi koření Garam Masala. Ten, kdo miluje arabskou kuchyni, má toto koření určitě vždy po ruce. Nemělo by chybět v žádné domácnosti.
Okuste opravdovou ostrost latinskoamerické, africké, či orientální kuchyně. V kuchyni se použití chilli meze nekladou. Kdo má rád ostré a hledá intenzivní chuťový zážitek, neodolá a sáhne po tomto chilli, jehož ostrost se označuje číslem 6. Hodí se do těstovinových omáček nebo pro přípravu marinád. Také dezerty mohou snést trošku ohně, obzvláště doporučujeme čokoládovou chilli omáčku, která se výborně hodí ke zmrzlině i pikantnímu kuřeti. Míra ostrosti je na každém balení vyznačena pomocí stupnice 0-10.
Pokud milujete ostré, zažijete s tímto chilli pěkně horké chvilky. Díky své ovocné vůni se zdá být chilli jemnější, na škále ostrosti se ale pohybuje mezi 6 až 10. Rozemleté papričky chilli vás určitě rozpálí. Určitě jej znáte z Chilli con carne nebo pálivého guláše. Nebojte se také špetku přidat do sladkých dezertů.
Směs koření (kmín, koriandr a fenykl) k ochucení domácího chleba a pečiva. V biokvalitě.
Italský kořenící přípravek. Kdo miluje středomořskou chuť, měl by mít italské koření doma. Tato směs sjednocuje italská základní koření a skvěle se hodí k těstovinám, na pizzu, lasagne a na rizoto. Tato směs sjednocuje italská základní koření a skvěle se hodí k těstovinám, na pizzu, lasagne a na rizoto. Kdo má naspěch, může orestovat pár cherry rajčat v olivovém oleji, přidat italské koření, zamíchat těstoviny a na to sýr – a je hotovo!
Ideální pro chvíle, kdy venku mrzne, až praští. Vůně skořice a pečených jablek naladí okamžitě pohodovou atmosféru. Popis Ovocný čaj obsahuje kousky sušených jablek, šípků a citronové a pomerančové kůry. Je okořeněn lékořicí, hřebíčkem, skořicí, vanilkou a badyánem. Díky jeho nasládlé chuti a příjemné vůni bude oblíbený nejen malými dětmi. Všechny použité suroviny i koření jsou v bio kvalitě. Čaj neobsahuje žádná umělá aromata, barviva ani další chemické zbytečnosti.
Tato vynikající bylinná směs je úžasná na horké jarní či letní dny. Díky obsahu citronové trávy a máty má čaj vynikající chladivé účinky a lékořice mu zase dodává lehce štiplavou a nasládlou chuť. Čaj si samozřejmě můžeme dopřát kdykoliv, nemusíme čekat, až zase nastane jaro. Nechte se okouzlit dokonalou chutí a nádhernou, smyslnou vůní. Použití: Čajový sáček vložíme do šálku o objemu 250ml a přelijeme vroucí vodou. Necháme luhovat 5-10 minut. Tento čaj není vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy. Doporučené dávkování: 1-2 šálky za den.
Kořeněný čaj v biokvalitě. Kurkumový sen má teplou jantarovou barvu a harmonickou chuť vanilky a skořice. Praktické sáčky zajistí rychlou a snadnou přípravu. Popis Čaj je přírodní nápoj, který patří mezi ty nejoblíbenější na světě. V tomto čaji najdete kurkumu, což je indické koření namleté ze sušeného oddenku kurkumovníku dlouhého. Kurkuma má výraznou žlutou barvu a používá se především při přípravě kořenící směsi s názvem kari. Je typická svou silnou chutí podobnou hořčici. Čaj dále obsahuje rooibos. Jedná se o čajové lístky z keře z Jižní Afriky nazývaného čajovec kapský. Roiboos je lehce sladký a má krásnou červenou barvu. Spolu s kurkumou tak vytváří jantarovou barvu výsledného nápoje připraveného z této směsi. Skořice, lékořice, pepř a zázvor podporují pikantnost kurkumy, vše je ale vyváženo sladkým rooibosem a voňavou vanilkou. Společnost SONNENTOR je se svými biopotravinami na českém trhu již 30 let. Zaměřují se především na čaje a koření. Jejich hlavní ideou je hluboká, dlouhodobá a oboustranně výhodná spolupráce s biopěstiteli. Jde jim především o trvale udržitelný rozvoj a ekologické zemědělství. Výrobky této značky obsahují byliny bez reziduí agrochemikálií nebo geneticky modifikovaných organizmů.
Vánoční čas je nejkrásnější dobou v roce. Nebeská směs bylinného čaje s vůní koření nám zkrátí čekání na Ježíška, vychutnejte si toto kouzelné období.
Původem indické koření, které dodnes hraje velice důležitou roli v mnoha známých směsích, jako je curry, či garam masala.
Bio směs koření na přípravu latte v prémiové kvalitě značky Sonnentor. Nastartujte svůj den touto skvělou variantou na latte. Vedle šafránu a vanilky je kardamon třetím nejdražším kořením. Jeho kouřové, květinově sladké aroma hraje v indické a arabské kuchyni nezastupitelnou roli. Šálek horkého nápoje Vám přinese sílu a vůni orientu. Pečlivě vybraná směs koření okouzlí vaše smysly a v kombinaci s espressem chutná opravdu výtečně.
Čaj Raráškův klauni 40 g BIO SONNENTOR 12 Aromatizovaný ovocný čaj, který výtečně chutná po lesních plodech. Díky výrazné chuti ovoce a zároveň příjemné kyselince se těší tento čaj oblibě především u dětí. Čaj Klauni s červenými nosy je velmi chutný také za studena, nebo se z něj velmi rychle může stát vynikající ovocné bowle, které se zjemní čerstvými plody, osladí medem a ozdobí lístkem máty.
Koncentrovaná síla rostliny v každém zrníčku. Chutný klíčivý mix se skvělou výživnou hodnotou jako bonusem navrch.
Klasika, která nesmí chybět v žádné kuchyni. Špetka kmínu při vaření brambor, při pečení chleba nebo nakládání domácího zelí. Kmín patří mezi jedno z nejstarších koření vůbec. Je typický svým hořkosladkým aromatem. Výborně ladí se zeleninovými jídly. Nesmí chybět v kysaném zelí, zelňačce a dalších pokrmech se zelím. Je naprosto nepostradatelným kořením při pečení domácího pečiva. Přidává se také do nakládané zeleniny, houbové polévky či bramboračků. Bývá také často součástí protinadýmacích čajů. I když je jeho chuť většině lidí příjemná, často nesnáší přímé kousnutí do kmínu. Pokud se tomu chcete vyhnout, stačí kmín do pokrmu přidat v pytlíčku z přírodního materiálu (klidně i s dalším větším kořením, jako je bobkový list nebo jalovec) a po vyvaření vyjmout. Vůni a chuť kmínu rozvinete ještě víc, pokud jej před použitím krátce orestujete.
Černý kmín hraje důležitou roli v indické kuchyni, je nepostradatelný v kuřecích pokrmech a vegetariánských jídlech (jako pilaws, curry a kormas).
Hnědá semínka dochutí jak bramborovou polévku či tvarohovou pomazánku, tak jsou základem některých tradičních severoafrických jídel jako např. marocké kmínové polévky. Neměl by chybět v žádné domácnosti.
Jeho sladká chuť a zářivě žlutá barva v šálku vám vykouzlí úsměv na tváři. Konopí je používáno již celá tisíciletí, tento všestranný pomocník chutná zkrátka fantasticky. Z této odrůdy chudé na THC nemusíte mít strach z opojných účinků – pro děti však i přesto není doporučena.
Z kopřivy se dá připravit lahodný čaj, který se velmi dobře hodí k jarnímu období a díky svým pročišťujícím účinkům může být použit k vnitřní očistě.
Tajemné koření s mnohostranným využitím. Ochutí sladké i slané pokrmy a okořeníte s ním i různé nápoje.
Zpestřete vaše svařené víno našim kořením. Provoní celý dům a skvělé zjemní šálek vánočního punče. Tip: Přidejte kousky pomeranče nebo rozinky.
Pečlivě jsme sledovali naše babičky, jak jim pod rukama vznikají ty nejlepší koláče, sušenky a cukroví. Vyzkoušejte jejich tajemství i vy!
Nedělní menu s pečeným kuřetem je v mnohých rodinách tradicí. Je libo křidýlko, prsíčko nebo stehýnko – pikantní a křupavé? Paní domácí peče své opeřence s paprikou, česnekem a koriandrem. Citronová tráva se pak postará o svěží tón. I nejnáročnější strávník si přijde na své.
V dětství jsme se vždy těšili, až ji zase navštítívíme a ona nám bude od rána do večera připravovat úžasné dobroty. Především, když servírovala její výbornou pečeni. To se všem sbíhaly sliny! Její tajemství? Tato směs koření, která je zjemněna solí. Koření vetřete do masa před pečením a výsledná pečínka bude voňavější a mnohem chutnější. Hodí se na vepřové a jiné pečené maso.
Koření na pizzu a těstoviny je určeno již podle názvu k dochucení klasických jídel Itálie. Pizze, těstovinám a lasagním dodá toto koření chuť, kterou člověk mimo Itálii často velmi těžce hledá. Koření se výborně hodí do minestrone, italské zeleninové polévky, kterou je ideální zjemnit parmezánem. Když k tomu zakousnete ciabattu, báječná večeře s přáteli může začít.
Kořeněná směs s petrželí, tymiánem a žlutou hořčicí, která se skvěle hodí na všechny druhy rybích pokrmů a rybích polévek.