Vše začalo v roce 1988 nápadem nezaměstnaného mladíka Johannese Gutmanna v chudé oblasti rakouského Waldviertlu. Zbytek je přípěh společnosti, lidí a událostí, díky kterým se SONNENTOR stal úspěšným podnikem.
Začátkem devadesátých let, kdy byl SONNENTOR v Rakousku ještě malinkatá firmička o třech zaměstnancích, se setkávají Johannes Gutmann a Tomáš Mitáček na jedné konferenci o ekologickém zemědělství. Netrvalo dlouho a v roce 1992 společně založili na jižní Moravě český SONNENTOR. "Učarovala mně tehdy myšlenka dělat smysluplnou práci na pomezí potravin a lidové medicíny a pomáhat s odbytem kvalitních produktů ekologických zemědělců. Když mi Johannes v roce 1992 nabídl, abych se s ním pokusil vytvořit něco podobného v České republice, byl jsem právě před ukončením školy a neváhal jsem ani minutu.” vzpomíná Tomáš Mitáček. V té době také začíná spolupráci s prvními českými pěstiteli bylin o koření. Byli to Jan Sítek, Eva Kubišová, Hana Pojezná, Josef Pavlica, Vít Janíček, František Maleňák, Jarmila Abrlová, Ludmila Ocelíková a Josef Zich. V jihomoravských Čejkovicích opravil SONNENTOR nejprve areál starého zdevastovaného Havlíčkova mlýna a později celý areál starého rozpadlého kravína na kopci nad historickými Templářskými sklepy a proměnil ho v moderní výrobní areál na zpracování bylin, čajů a koření z ekologického zemědělství. SONNENTOR patřil od začátku k jedněm z prvních průkopníků ekologického zemědělství v České republice. V roce 2009 přichází do vedení čejkovického SONNENTORU Josef Dvořáček a navazuje na práci zakladatelů. Další přestavba čejkovického výrobního areálu v roce 2012 dává vzniknout turistickému projektu Bylinkový ráj SONNENTOR, který nabízí exkurze ve výrobě a zpracování čajů. Areál SONNENTORU postupně navštěvuje ročně tisíce turistů a návštěvníků, kteří mohou sdílet transparentnní podnikání SONNENTORU na vlastní oči. I přesto, že SONNENTOR neprodává své produkty do nadnárodních řetězců a supermarketů, daří se mu postupně a pomalu získávat nové zákazníky, zřizovat v Čejkovicích nová pracovní místa i podporovat regionální dodavatele.
Zimní noc je ovocný aromatizovaný čaj, který chutná skvěle horký i studený, smíchaný s ovocnou šťávou nebo okořeněný vanilkou. Skořice a hřebíček v kombinaci s jablky, šípky a mandarinkovým i pomerančovým éterickým olejem dělá z tohoto čaje nepostradatelného společníka v době chladných zimních dní. Návod k přípravě: Čajový sáček přelít vroucí vodou a nechat 5 - 10 minut odstát. TIP: Tento čaj je vhodným základem pro domácí vánoční punč, fantazii se meze nekladou.
Naprosto jedinečné spojení kurkumy s lahodnými bylinkami a kořením přináší potěšení pro každý chuťový pohárek. Kurkuma dokáže krásně prohřát tělo a má blahodárné účiny na naši mysl. Tento lahodný čaj si skvěle vychutnáme s kapkou čerstvého mléka a získáme tak lahodnou alternativu kávy. Velice lahodný je k čerstvým sýrům. Skvělý je také ledově chlazený s plátkem citronu nebo limetky. Použití: Čajový sáček vložíme do šálku o objemu 250ml a přelijeme vroucí vodou. Necháme luhovat 5 minut.
Zpíváme ti písničku, že tě máme v srdíčku. Dnes hudba zní pro tebe jen, tak užij si svůj velký den!Dopřejte mamince šálek výborné bylinné směsi, ve které ucítí citronové a květinové tóny, které potěší její srdce i duši.
Dědečku náš, hola hej! Hrnek čaje hned si dej. Zmůžeš spoustu práce hladce v dílničce i na zahrádce. Vyrovnanost, duševní klid a vyvážená směs bylin jsou důležitým základem pro každý den vašeho dědečka. Dopřejte mu to. Básnička na etiketě pochází z autorské dílny básnířky Jarmily Moosové.
Připomeňte mamince, že ji máte rádi. Potěšte ji lahodným čajem v nádherném přebalu. Ona si pak vzpomene na Vás pokaždé, když si čaj připraví. Malý dárek, který udělá velkou radost. A na zadní straně najdete krátkou básničku.
Aby si vaše babička odpočinula od ruchu všedního dne a měla krásný den. Dopřejte jí chvilku pro sebe
Výrazná citronová vůně bylinné směsi je tím pravým osvěžením a potěší chuťové pohárky. Může být i milým pozdravem pro učitele, vychovatele, vedoucí kroužků a všechny, jimž chceme popřát krásné léto. V teplých letních dnech lze tento čaj připravit i jako ledový nápoj.