Ořezané kousky čerstvého zázvoru.
Zázvor je koření získávané z oddenků zázvoru lékařského. Může mít žlutou, okrovou až červenou barvu, má výraznou pryskyřičnou vůni, jeho chuť je velmi výrazná, aromatická, slabě ovocná až citrusová a sladce pikantní (ve větším množství je až velmi ostrá). Je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně. Celosvětově se využívá v čerstvé, sušené i nakládané formě. Obsahuje mnoho stopových prvků (fosfor, hořčík, sodík, draslík, zinek, železo, atd.), vitaminy C a A, B1 a B2, aminokyseliny a spravedlivý podíl esenciálních olejů. Zázvor obsahuje gingerol, který způsobuje ostrou chuť čerstvého kořene a kterou špatně snášejí lidé s žaludečními vředy, ledvinovými kameny a nemocemi močového měchýře. Dokonce i zdraví lidé by měli omezit aromatické koření a nebrat zázvor dlouhodobě.
Váženo