Kiwi je exotické ovoce pocházející z úpatí Himalájí, které se v současnosti nejvíce pěstuje na Novém Zélandě. Má slupku pokrytou chloupky a zelenou dužinu, v níž je přes dvě stě drobných jedlých semínek. Poskytuje více vitaminu C než mnohé citrusové plody.
Obsah vitaminu C v kiwi je v porovnání s citrony a pomeranči téměř dvojnásobný. Převyšuje ho jen guava (184 mg/100 g) a acerola s více než jedním gramem na 100 g jedlé části (1 000 mg/100 g). Jedno kiwi pokrývá DDD vitaminu C. Kiwi je též velmi bohaté na vitamin E a obsahuje velké množství vitaminu B1, B2, B6, niacinu a vitaminu A. Kiwi spolu s fejchoou patří k nejlepším zdrojům kyseliny listové ze všech druhů čerstvého ovoce.
Kiwi je mimořádně bohaté na draslík, hořčík a železo. Obsahuje velké množství mědi, stopového prvku, který spolu s vitaminem C napomáhá vstřebávání železa ve střevech.
Kiwi obsahuje 3,4 g/100 g vlákniny, z níž většinu tvoří pektin (rozpustná vláknina). Těmito hodnotami převyšuje většinu čerstvého ovoce, například jablka (2,7 g/100 g) a slívy (1,5 g/100 g).
Pro lepší představu o bohatství živin v kiwi si povšimněme, že např. v porovnání s jablkem obsahuje sedmnáctkrát více vitaminu C, šestkrát více hořčíku, pětkrát více proteinů a dvakrát tolik železa.
Váženo