Banány jsou bohatým zdrojem pektinu, což je druh vlákniny, který banánu dodává jeho strukturu a konzistenci.
Nezralé banány obsahují pomalu stravitelný (rezistentní) škrob, který funguje jako rozpustná vláknina a není v trávicím traktu tráven.
Jak pektin tak pomalu stravitelný škrob mohou regulovat hladinu cukru v krvi po jídle a snižovat chuť k jídlu díky tomu, že zpomalují vyprazdňování žaludku.
Navíc mají banány nižší až střední hodnotu glykemického indexu, což je veličina, která na stupnici od 0 do 100 udává, jak rychle daná potravina po požití způsobuje vzestup hladiny glukózy v krvi.
Glykemický index nezralých banánů je zhruba 30, zatímco u zralého banánu je to asi 60. Průměrná hodnota glykemického indexu banánů je 51.
Z toho vyplývá, že banány by u zdravých lidí neměly způsobovat prudké kolísání hladiny cukru vkrvi.
Váženo