Pohankové vločky se vyrábí napařením a rozlisováním pohankových krup. Díky tomu, že byly tepelně ošetřeny, nepotřebují oproti syrovému zrnu žádnou nebo téměř žádnou úpravu.
V Evropě známe pohanku od 12. století, kdy k nám přišla z Ruska, kam doputovala z jihovýchodní Asie. V průběhu staletí pak patřila k nejčastěji konzumovaným potravinám, než v 18. století ustoupila pšenici, žitu a rýži. Z botanického hlediska nepatří mezi trávy, ale je příbuzná takovým plodinám, jako je rebarbora nebo šťovík. Pohanka je přirozeně bezlepková plodina.
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota 1 530 kJ / 361 kcal |
---|
Tuky: | 3,0 g |
---|
z toho nasycené mastné kyseliny: | 1,0 g |
---|
Sacharidy: | 71,0 g |
---|
z toho cukry: | 2,0 g |
---|
Bílkoviny: | 12,0 g |
---|
Sůl: | 0,0 g
|
---|
Doporučujeme